Växla pengar

Resevaluta

Växla pengar till reskassanMin resa

Ut och resa? Växla pengar innan. Då har du pengar till taxi och dricks och slipper dyra kortavgifter och tråkiga besök till bankomaten. Det är lättare och mycket roligare att räkna och betala med lokal valuta än komma hem till kontoutdraget.

Fördelarna med att växla pengar innan du reser är många. Det ger dig en bättre möjlighet att räkna ut innan vad du kommer göra av med och slippa hamna alltför mycket över budget. Du slipper kortavgifter på småutgifter och undviker spontana uttag från bankomater.

Nedan kan du räkna ut hur mycket resevaluta du behöver. Fyll i antal personer som ska resa och antal veckor ni ska vara borta. Fyll sedan i utgifter per person per vecka så räknar verktyget automatisk ut din budget. Vi brukar rekommendera att du växlar från 4000 kr per person per vecka när du reser inom Europa eller till vanliga turistmål som Thailand och Turkiet. Vi har inte räknat med shopping av dyrare teknik eller märkeskläder, men det kan du ofta betala med kort om du inte köper på marknad.
ankarpunkt

Resebudget

Hur mycket behöver du i resevaluta?


Fyll i dina utgifter per person/vecka
Vi rekommenderar att du växlar:
2300 kr
Utgifter totalt: 6900 kr | Personer: | Veckor:

Transport

Många gånger är transport till och från flygplatsen, särskilt vad gäller charterresor, redan inräknat, men om du har planerat att hyra bil kan det vara bra att på förhand kolla upp vilka alternativ som finns och hur mycket bensin och parkering brukar ligga på. På större turistorter finns ofta citypass som gäller för resor med lokaltrafik och som i regel även inkluderar sightseeing och inträde till exempelvis museum och attraktioner samt rabatter på restauranger.

Det är en god idé att ha valuta till engångs-eller tilläggsbiljetter som ofta köps lättast i automater med lokal valuta. Du bör också se till att växla pengar till taxi om du vill ta ett glas vin på restaurang eller har bråttom någonstans. Chaufförer tycker om kontanter.

Restaurang/café

I större städer och på finare restauranger kan du betala med kort och på charter ingår ibland frukost och lunch. Det kan emellertid vara skönt att ha pengar till exempelvis lunch ute eller om du vill kunna vara spontan på semestern och kanske ta en korv eller en burgare på det lokala brasseriet. Du behöver också lokal valuta till dricks.

Torgstånd, kiosker och gatuförsäljare tar sällan kort. Det är dessutom mycket smartare att växla pengar innan när det gäller mindre utgifter som, om du inte i förhand räknar på dem, lätt gör att reskassan drar iväg. Det är vykort till familjen därhemma, solskydd, halsband och souvenirer på stranden, glass och vatten på flaska. Har du däremot din resevaluta tryggt i plånboken så vet du vad du kan göra av med och slipper leta rätt på en bankomat för att göra ytterligare uttag.

Biljetter och inträde, researtiklar, friluftsaktiviteter och utrustning

Citypass är återigen en bra idé om du ska göra mycket sightseeing och en del friluftsaktiviteter kan din researrangör säkert hjälpa dig att betala på förhand så du vet vad det kostar. Tänk dock på att du kanske kommer behöva hyra solstol på stranden. Samma gäller om du vill hyra en paddelbåt, surfbräda eller skooter. Då behöver du oftast lokal valuta liksom om du vill köpa sista-minuten biljetter till en teaterföreställning. Att vara förberedd på utgifter för researtiklar som laddare som du glömt hemma eller omkopplare till laddaren, batterier, shampo och solglasögon är också smart.

  Kontakta oss

  Ring oss på 010-150 1600 eller skicka e-post till info@24money.se.

  Öppettider Från och med vecka 26 till vecka 33 har kundtjänst öppet mån-tors 09.30 -14.00 (lunch stängt 12.00 - 13.00).

  Postadress 24Money Payments AB (Publ) Box 2078, 750 02 Uppsala

  Sociala media facebook.com/24money twitter.com/24moneypayments linkedin.com/24money
  Logga in på 24Money Spar

  Till höger kan du logga in på 24Money Spar. Har du ett 24Money-konto? Välj "24Money konto".

  Håll mig inloggad
  Logga in på 24Money konto

  Till höger kan du logga in på 24Money konto. Har du ett 24Money-sparkonto? Välj "24Money Spar".

  Håll mig inloggad